“Between stimulus and response there is a space. In that space is our power to choose our response. In our response lies our growth and our freedom.” – Viktor E. Frankl
Hoe benut je deze geweldige quote?
De mentale staat waarin je zelf verkeerd (flow, fight, flight of freeze) bepaald vaak hoe je het gedrag van je kind (stimulus) interpreteert en dit kan gevoelens zoals boosheid, irritatie of frustratie bij je triggeren. Hierdoor ga je wellicht te snel en reactief* reageren (response), maar vergeet je tegelijkertijd goed te luisteren naar de onderliggende boodschap van je kind (angst, boosheid, verdriet of juist enthousiasme)! Hier ligt een superbelangrijke taak voor ons, want we willen natuurlijk wel dat onze kids zich (later) gehoord voelen, zelfvertrouwen hebben (in hun communicatie) en voor zichzelf durven op te komen.
Neem na een “stimulus” de tijd!
Merk je op sommige momenten dat je erg snel en reactief reageert? Ga dan als volgt te werk: Komt er een stimulus van je kind verkeerd bij je binnen? Reageer dan niet direct op deze stimulus, maar wacht even en adem een paar keer goed en lang in en uit. Ontspan je lichaam en gezicht (lichaamstaal bepaald ongeveer 60% van je communicatie). Denk na wat en met name waarom deze stimulus iets bij je triggert; sta stil bij je eigen staat en probeer te achterhalen wat de reden van je staat is (stress?). Nog belangrijker: leef je in bij je kind; waarom doet hij/zij dit, wat wil hij/zij hiermee zeggen? Bedenk nu met welke tactische en proactieve* reactie je je kind het beste helpt om zich gehoord en begrepen te voelen.
Opvoeden is voorleven!
Dit betekent natuurlijk niet dat je nu alles moet doen wat je kind wil! Dat is weer een andere blog 😉 Maar je leert ze wel… dat ze niet meteen hoeven te reageren als iemand iets zegt. Dat het oké is om over gevoelens te praten en hoe ze dit onder woorden kunnen brengen. Dit geeft zelfvertrouwen en vertrouwen in anderen. Het leert ze empathie, samenwerken en stimuleert het probleemoplossend vermogen. Het leert ze om rustig te blijven en hoe ze een situatie of dreiging kunnen de-escaleren.
Vergeet vooral niet.. opvoeden is voorleven! Hoe jij op je kids reageert, bepaald hoe zij (later) op jou en de wereld zullen reageren!
* Je bent proactief als je vanuit je eigen bewuste keuzes handelt. Je bent reactief als je reageert op basis van externe stimuli.
P.s. deze aanpak kun je ook toepassen bij je partner, familie, vrienden je collega’s e.d.
Geef een antwoord