Je brein is de hele dag (onbewust) voorspellingen voor je aan het maken over hoe een activiteit gaat voelen; dit is je verwachtingspatroon! Voldoet je uiteindelijke gevoel aan de verwachting, dan ervaar je dit als “winnen” en ontstaat er via je zenuwstelsel een biochemische reactie waardoor hormonen zoals bv serotonine, dopamine en oxytocine vrijkomen. Dit veroorzaakt o.a. een zeer prettig piekmomenten in je geluksgevoel. Na enkele uren en soms dagen valt je “gelukspiek” terug naar je gemiddelde.
Je moet hard trainen en jezelf uitdagen om vooruitgang te boeken! Maar je kunt onbewust de lat voor jezelf te hoog leggen door bv veel te kijken naar externe factoren zoals (social) media, reclames of mensen in je omgeving (percentages, in het verleden behaalde PRs e.d. horen hier ook bij). Op social media en reclames zien recreatieve sporters wat de professional allemaal kan. Dit kan (vooral als je jezelf nog niet goed genoeg kent) onbewust je verwachtingspatroon beïnvloeden. Je gaat een training dan in met een (onbewuste) externe motivatie door een te hoog gegrepen verwachting/voorspelling. M.a.w. je ziet jezelf dingen doen die (op dat moment) wellicht te hoog gegrepen zijn. Je ervaart hierdoor een zogenaamde “voorspellingsfout”. Je “verliest” het als het waren van de workout. Dit kan er voor zorgen dat je jezelf niet goed genoeg vindt waardoor je jezelf ongelukkig voelt. Dit terwijl een training met de juiste intentie en voorspelling (over hoe de training gaat voelen) je juist zo’n geweldig (geluks)gevoel kan geven!
Mind-set tips; Schat je eigen kunnen EN potentie goed in en bepaal een volgende haalbare (kleine) stap richting je doel. Kijk naar iemand (van je eigen niveau) binnen de sportschool die het doel al heeft bereikt en gebruik hem of haar als motivatie. Vraag bv wat ze (extra) doen en hoe lang ze er mee bezig zijn om je verwachtingspatroon reëel in te schatten. Of vraag je coach om advies. Begin iedere training op basis van hoe je jezelf die dag voelt (de ene dag is de andere namelijk niet). En maak op basis hiervan een haalbare verwachting/voorspelling met de juiste intentie van de workout; die leggen we tijdens de les altijd uit. Merk je tijdens de workout dat je de lat te hoog hebt gelegd (voor vandaag)? Stel dan je verwachting bij, zodat je alsnog aan je verwachting kunt voldoen. Zo “win” je de workout en gaat je focus van het doel naar het proces omdat je jezelf na iedere training (naast andere fysiologische voordelen) op een voldaan geluksgevoel trakteert. Een super waardevolle bijwerking van een training!
En als je dit proces tijdens de training hebt geoefend, kun je het misschien ook toepassen op verschillende facetten van je leven. Ga maar eens na of je onbewuste verwachtingspatroon is beïnvloed door social media, reclames of mensen in je omgeving.
Geef een antwoord