[huge_it_slider id=”11″]
Tijdens onze kids-lessen houden we o.a. rekening met onze voorbeeldfunctie, de lesopbouw en de manier van praten om het zelfvertrouwen van onze (kids)-leden continu te stimuleren!
Maar ook tijdens je dagelijkse opvoeding kun je het zelfvertrouwen laten groeien. We willen het liefst zo veel mogelijk kids uit heel Nederland meer zelfvertrouwen geven. Met deze 12 gouden tips kunnen we in ieder geval een kleine bijdragen leveren 😉
Oh ja… We zijn erg benieuwd naar jou reactie over onze tips. Je kunt hem onderaan de pagina voor ons achter laten. Super leuk om jouw reactie te lezen! Thanks!
Onze tips…
- Opvoeden is voorleven! Dus zorg er voor dat je het goede voorbeeld geeft en bijvoorbeeld dagelijkse problemen en uitdagingen optimistisch en met zelfvertrouwen oplost. Relativeer hardop om te laten horen hoe je een tegenslag verwerkt.
- Los niet al zijn/haar problemen op. Brainstorm samen over oplossingen, deel het op in kleine simpele stappen en coach hem/haar door de stapjes heen. Bevestig en complimenteer het resultaat!
- Focus op zijn/haar talenten en probeer niet te veel zijn/haar zwakke punten te verbeteren. Dit lijkt misschien belangrijk, maar geloof me… Als de zwakke punten echt belangrijk zijn, dan komt het van zelf als hij/zij er klaar voor is. En bedenk ook dat sommige dingen hem/haar gewoon niet liggen, net zoals jij enkele dingen hebt die je liever niet doet of niet goed kunt 😉 Door zwakke punten te benadrukken, kun je hem/haar onbewust (en natuurlijk onbedoeld) het gevoel geven dat je hem niet capabel vindt. Onderschat je voorbeeld rol niet!!
- Leef jezelf zo goed mogelijk in, accepteer en ondersteun het niveau van je kind. Doe op zijn/haar niveau mee. Maar dan net ietsje beter om hem/haar in toegankelijke stappen tot ontwikkeling te stimuleren. Zo leg je de lat niet te hoog en voorkom je schade aan zijn/haar zelfbeeld. Bij stoeien stimuleer je juist het zelfvertrouwen door soms expres/gespeeld te verliezen 😉
- Neem terughoudendheid of angst heel serieus en steun hem/haar hier bij! Je kind dwingen iets te doen wat hij/zij eng vindt, is geen slimme strategie voor meer zelfvertrouwen.
- Laat kids regelmatig zelf kiezen (bv hun kleding, spellen of boeken) en complimenteer hun keuze. Ff een bijpassende tip… Ik heb onze kids heel lang niet in de supermarkt laten kiezen (inmiddels soms bij groenten en fruit). Dat geeft veel rust bij het doen van boodschappen ;-). P.s. wil je dat je kids misleidende marketing herkennen en later objectief gezonde voeding kunnen samenstellen? Check dan onze Food Benefit cursus.
- Geef een keer toe als je kind aan het zeuren is over iets onbelangrijks waar je niet consequent in hoeft te zijn! Dit geeft een gevoel van overwinning en dus zelfvertrouwen!
- Maak nooit de vergelijking met andere kids, broertjes of zussen. Kijk pietje doet/kan het wel. M.a.w. dan moet jij het ook kunnen… Dit kan het zelfbeeld schaden en er voor gaan zorgen dat kids zichzelf onbewust met andere gaan vergelijken. Benadruk, waardeer en ben trots op wat ze WEL kunnen! En bevestig vooral het gevoel van eigenwaarde! Papa… kijk eens wat ik kan!!
- Zorg voor voldoende discipline en ben consequent. Deze structuur geeft hem/haar zekerheid en dus zelfvertrouwen. Probeer een balans te houden tussen positieve aandacht en alleen wanneer nodig straffen.
- Laat kinderen terugpraten als je ze terecht wijst. Dit zorgt er voor dat ze het ergens anders ook doen en dus zelfverzekerd over komen.
- Toon interesse in zijn/haar dagelijkse leven. Hierdoor geef je aan dat je zijn/haar leven belangrijk vindt en dat geeft kracht. Zeker in de wetenschap dat jij een van zijn/haar superhelden bent!
- Complimenteer je kind voor iedere prestatie en zeg hoe trots je op hem/haar bent. Koste het hem/haar veel moeite en is het een terugkerende activiteit? Stel hem/haar dan gerust en zeg dat het de volgende keer gemakkelijker zal zijn.
Tot slot vindt ik het zelf prettig dat mijn kids leren erkennen dat bepaalde dingen gewoon leuk zijn en het niet altijd belangrijk is dat ze er ook goed in zijn. Dus soms bevestig ik de eigenwaarde van mijn kids dan met de woorden “Ja, dat vindt je leuk om te doen he?!”
Thanks voor het lezen en hopelijk zitten er wat tips bij die je kunt toepassen.
We zijn erg benieuwd wat je van onze tips vindt. Je kunt het hieronder aan ons laten weten. Eventuele vragen over zelfvertrouwen vinden we erg leuk en als het lukt proberen we ze te beantwoorden 😉
Geef een antwoord